Barokne haljine - Giostra
05
Haljina Silvija
05
05

O atelieru Silva

SILVA atelier nalazi se u Poreču, gradu bogate kulturne baštine i poznate turističke destinacije, u kojem se svakog rujna održava Međunarodni povjesni festival Giostra. Bogati festivalski program (svečana povorka otvorenja, žive slike i barokna modna revija, barokni plesovi, igrokazi, viteški konjički turnir ...) izvode građani odjeveni u raskošne barokne kostime, prikazujući običaje, način odjevanja i ponašanja u doba baroka.

U svrhu izrade barokne odjeće za učesnike festivala proučavali smo barokno odjevanje u stručnoj literaturi i muzejskim spisima, konzultirali povjesničare i kostimografe, posjetili čuveni muzej Palazzo Mocenigo (zbirka povijesne odjeće) i umjetničke galerije baroknih slikara u Veneciji. Osobitu sa nam pomogli obiteljski portreti Pietra Longhia na kojima se jasno vidi elegantna barokna odjeća dama, gospode i njihove djece, kao i skromnija pučka odjeća.

Pri izradi baroknih kostima vodimo računa o izboru tkanina, ukrasnih detalja i raznih dodataka, a posebno o autentičnosti modela barokne odjeće - od jednostavne pučke, do raskošnog dizajna aristokratske barokne mode. Barokne haljine i odjela kreiramo po uzoru na antikne modele iz epohe venecijanskoga baroka u prijelazu na rokoko. Svaki barokni kostim je unikat, ručno se izrađuje i bogato ukrašava. Mnogo truda i ljubavi utkano je u svaki od tih povjesnih kostima.